10 dingen die je moet weten over een skiseizoen in Canada

Snowminds maart 1, 2021

Blog #2: 10 dingen die je moet weten over een skiseizoen in Canada

Hoi! Mijn naam is Clara en ik heb via Snowminds een seizoen gedaan in Revelstoke, Canada. Een geweldige ervaring waarvan ik een lijstje heb gemaakt met dingen die je moet weten voordat je naar Canada zal gaan! 

Ik hoop dat je met de blog mee wilt lezen!

 

1. De Canadese cultuur is geweldig! 

Èen ding waar je snel achter zal komen is hoe ongelooflijk leuk en vriendelijk de Canadese mensen zijn. Vooral in de wachtrij voor de gondels en de stoeltjesliften zijn de mensen echt aardig en iedereen geeft elkaar genoeg ruimte. Behalve dat zijn Canadezen ontzettend behulpzaam en gastvrij. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ‘hitchhiking’, oftewel meeliften. We deden dit vaak toen we vanuit het gebied terug naar huis wilde gaan en er stopte eigenlijk altijd wel iemand zodat we mee konden rijden. Meeliften is zeker weten niet iets waar we in Nederland aan gewend zijn!

 

2. Brede latten in Canada? Ja, graag!

Voordat je naar Canada zal vertrekken zou ik je zeker aanraden om al je materiaal in orde te hebben nog voordat je vertrekt. Zo ben je goed voorbereid en klaar om aan de zware en intensieve training en examens te beginnen. Tijdens de opleiding en gedurende het seizoen ontdek je steeds meer over de Canadese skicultuur. Je hebt dan ook altijd nog de mogelijkheid om tijdens het seizoen extra spullen aan te schaffen mocht je dat willen. Ik had namelijk mijn eigen pisten ski’s meegenomen en nadat ik meer ervaring had opgedaan wilde ik ook nog graag een paar off-piste ski’s, die zo lekker breed zijn. Het coolste was dat als je klaar bent met werken dat je nog tijd hebt om los te gaan in het sneeuw met je nieuwe poeder ski! Wat ook erg fijn was in dit geval is dat je bij veel winkels ook medewerk korting krijgt. Ik kocht dus materiaal voor een erg goede prijs waar ik normaal gesproken veel meer voor had moeten betalen. De service was ook erg fijn en maakte graag gebruik van de ‘boot fitting’ functie (bijna alle resorts hebben dit). Het personeel in de winkels heeft veel kennis en ze weten je altijd de juiste skischoen aan te raden. Toch had ik na aankoop soms nog een puntje wat ik graag anders zou willen hebben en ik kon altijd terug om mijn schoenen aan te passen. De service was eerste klas!

Mijn Line Pandora ski’s waar ik helemaal verliefd op ben geworden! 

 

3. Onbekend terrein

Je moet voorbereid zijn op een compleet andere ervaring dan je in Europa gewend bent. Op mijn bestemming in Revelstoke hadden we veel diepe sneeuw en veel ‘backcountry’ terrein waar ik totaal niet gewend aan was. Het was over het algemeen ook nog eens een stuk steiler! De pistes zijn ook net een beetje anders. Zo staat een blauwe pistes in Canada gelijk aan een rode piste in Oostenrijk. Ook staan er in het gebied veel meer bomen wat het uitzicht niet alleen mooier maakt maar het is ook nog eens geweldig om tussendoor te skiën. Het was in het begin dus echt een beetje wennen maar uiteindelijk zag ik alles als een uitdaging en moest ik het gewoon doen.

Het uitzicht vanaf Sub Peak in Revelstoke. 

 

4. Aprés ski! Maar dan net even anders

Lekker aan het einde van de dag een drankje doen op de berg vond ik altijd wel vanzelfsprekend in Oostenrijk maar ik ben er nu achter gekomen dat het eigenlijk vrij uniek is. In Canada is er eigenlijk totaal geen aprés ski maar dat maakt het er niet minder gezellig om. Je in Canada lekker een dag aan het skiën en om dat af te sluiten duiken we vaak met de hele groep de karaokebar in en daar vermaakten we ons prima. Wat ik eigenlijk wel het fijnst vond is het balans tussen het skiën en het sociale leven. Je was overdag bezig om jezelf 100% te geven en vervolgens ging je in de avond de stad in. 

 

5. Pre-season training

Het is zeker geen slecht idee om goed in vorm te zijn als je aan je seizoen gaat beginnen. Het maakt niet uit waar je in Canada naar toe gaat want overal bestaan de eerste paar weken uit intensieve training. Je zal zeker in het begin van het seizoen bijna elke dag op de piste staan en dat kan toch best belastend zijn voor je lichaam. Ik raad ook zeker aan om voor vertrek hier voldoende aandacht en te besteden zodat je goed getraind die kant op kunt gaan. Snowminds stuurt je een trainingsprogramma door voor het vertrek. Het programma is ontworpen door  fysiotherapeuten en ik heb er veel aan gehad als voorbereiding op mijn seizoen! 

 

6. Kleine handigheidjes en essentials

Naald en draad → Altijd handig voor kleine reparaties aan je kleding of handschoenen zodat je niet meteen dure nieuwe spullen hoeft te kopen. 

Ducttape → Met deze magische wondertape kun je de hele wereld aan elkaar plakken als je zou willen. Of het je handschoen of rugzak is, of misschien wel heel iets anders. Alles is te repareren met ducttape. 

Een goede knipbeurt → Wil je liever geen geld uitgeven aan een knipbeurt of vertrouw je alleen je eigen kapper. Zorg dan dat je coupe klaar is voor vertrek want dat kan schelen. 

 

7. Ben je vrij, ga op pad!

Als je eenmaal in Canada bent is het echt een aanrader om in je vrije tijd op pad te gaan om andere gebeiden te verkennen. Wie weet kom je namelijk niet nog eens in Canada en dan is het echt een gemiste kans. Voor sommige word het gebied een soort bubbel en dan zie je niet wat er allemaal nog meer om je heen zit. Vaak krijg je als leraar ook nog een korting op liftpassen in andere gebeiden dus dat is dan al helemaal mooi meegenomen.

 

8. “Backcountry” skiën

Er zijn veel opties in Canada om te toeren en de verse poedersneeuw te ervaren – iets wat ik ZEKER kan aanraden! Verzamel een aantal vrienden en trek er op je vrije dagen op uit. Bij ons in Revelstoke hadden we geluk met plekken als Montana en Kokanee Bown want dit waren hele fijne plekken voor ons als beginners. Alleen al de wandeling naar een mooie plek om te lunchen is alle inspanning meer dan waard. Vervolgens hoef je alleen nog maar te kiezen door welke poedersneeuw je naar beneden wilt gaan en dat gevoel is magisch! 

Let er wel op dat je al het juiste materiaal hebt want dit maakt alles makkelijker, maar vooral ook veiliger. Een aanbeveling die ik zeker kan doen is de AST cursus, hier leer je veel meer of er alles wat er bij backcountry touren komt kijken.

Een ommetje make in de Montana Bowl in Revelstoke. 

 

9. Heli-skiing “once in a life time experience”

Ik zag het eigenlijk alleen op filmpjes via het internet gezien maar sindsdien heb ik er altijd van gedroomd om zelf een keertje te kunnen helikopter skiën. Deze droom is uitgekomen en wat een waanzinnige ervaring! Snowminds heeft een Heli-Ski Camp in Revelstoke waar je je kunt aanmelden, net zoals ik dat heb gedaan. Heli skien is niet goedkoop maar zeker deze ‘once in a life time experience’ dubbel en dwars waard!

 

10. Netwerk, Netwerk, Netwerk

De reden waarom ik een seizoen in Canada wilde doen is om een internationaal netwerk op te bouwen. Wanneer je namelijk een seizoen in Canada doet werk je niet alleen samen met Canadesen maar ook met mensen van over de wereld. Mensen uit Australië, Engeland, Duitsland, noem het maar op. Ik vind het zo gaaf om met mensen in contact te komen van over de wereld en wie weet kom je elkaar later nog een keer tegen!

 

Ik hoop dat mijn lijstje je heeft geïnspireerd om een seizoen in Canada te gaan doen want het is echt het coolste wat ik ooit gedaan heb! 

Ski groetjes, 

Clara Kauffmann 

 

Lijkt het je ook gaaf om naar Canada te gaan als je het lijstje van Clara zo leest? Kijk dan hier naar de opleiding die Clara heeft gedaan en voor meer info

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN