Blog #2 Een seizoen in Kaprun – De eerste weken in de skischool

Avatar foto
Susanne Posma juli 22, 2019

Welkom terug bij deel 2 van ‘mijn eerste seizoen in Kaprun’! In 4 blogs zal ik je een idee geven in mijn eerste seizoen in Kaprun. Mocht je het eerste gedeelte gemist hebben, dan kan je hier klikken om die te lezen! Stay tuned voor blog 3 en blog 4!

 

 

Uitzicht vanuit ons slaapkamerraam

 

De eerste dagen en weken in de skischool waren ontzettend wennen. Ik gaf les in Ski & Snowboarding Schermer Kaprun. Ofwel gewoon Schermer. De skischool was klein maar fijn. In het laagseizoen zo’n 25 leraren en in het hoogseizoen ongeveer 20 meer. We zaten verdeeld over de meerdere huizen die de skischool in het dorp had. Allemaal even knus en gezellig. In ons huis sliepen we met maximaal 6 personen, waarvan de meeste meisjes, verdeeld over twee slaapkamers. Een ruime badkamer, een apart toilet en een ruime woonkamer/keuken. Het zag er net uit als een blokhut zoals je hem verwacht in de Alpen.

 

Isabelle en ik toen we net ons pak op hadden gehaald

 

Ik had het erg zin in alles wat komen ging, maar alles was spannend. Gelukkig hadden Isabelle en ik ongeveer 1,5 week de tijd om in te settelen voordat we beide aan de slag gingen. Mijn eerste les was een 4 uur snowboard privé les aan twee Roemeense kinderen die gelukkig ook Engels konden. Hoe vaak ik wel niet ‘amazing’ tijdens die les geroepen heb is niet meer op twee handen te tellen… Nerveus, nerveus, nerveus… Maar de kinderen hadden het naar hun zin en dus ik ook!

 

De eerste les aan de Roemeense kindjes

 

Gelukkig ging het lesgeven me redelijk goed af. Ik had de vrijheid om zelf mijn lessen in te richten en dat was een heel ander gevoel dan tijdens de opleiding. Al vond ik het werk in het begin super spannend, het deed me wel goed. De eerste weken in de skischool begon ik rustig en had ik alle tijd om in te komen, ik had wat privé lessen hier en daar, een klein groepje om mee te beginnen. Toen kwamen de drukke weken van de kerstvakantie en was het hard werken. Ik had een echt snowboard groepje, een Nederlands meisjes, twee Engelse jongetjes en een Duitse jongen en die moest ik de hele week vermaken. Het viel nog niet mee, lesgeven in drie talen… Ik was elke avond meer moe in mijn hoofd dan moe in de spieren. 

 

Met mijn eerste echt snowboard groepje tijdens kerst

 

Een paar miscommunicaties en blunders waren dan ook onvermijdelijk die week. Ik had het niveau wellicht een beetje onderschat en nam ze daardoor te snel de moeilijke piste op en ja, dan duurt alles drie keer zo lang… Hoe vaak ik die week wel niet te laat terug bij de ‘Sammelplatz’ ben gekomen na de les… Ach nou ja, van je fouten leer je, toch? 😛

 

Het uitzicht vanaf de ‘Sammelplatz’

 

Dat ik voor de eerste keer geen kerst thuis kon vieren zat ik helemaal niet mee. Mijn collega’s waren in korte tijd als familie voor me geworden. En het is geen straf om een keer kerst te vieren in een paar meter sneeuw. Door het harde werken had ik helemaal niet door dat het al kerst was en waren we vergeten boodschappen te doen… Oeps. Dus op kerstavond zaten wij met take-away pizza’s en burger op de bank haha. Een typische fout van een leraar op zijn of haar eerste seizoen. Note to all new instructors: informeer wanneer de lokale supermarkt open of dicht is. Google is niet te vertrouwen haha.

 

Onderweg naar huis op kerstavond met take-away pizza’s en burgers

 

Veel uitgaan en après skiën deed ik in het begin niet. Ik was doodop door alle nieuwe indrukken van de eerste paar weken en lag het liefst om 21:00 in bed. Toen de drukte een beetje begon af te nemen, werden de vrijdagavond bar avonden meer een ding. Het was dan ook niet vreemd als je de volgende dag het even rustig aan nam en een hapje ging eten bij de lokale kebab zaak of McDonalds 🙂 

 

Oudejaarsavond oftewel fakkeltocht op ski’s

 

Kaprun, het gebied waarin ik lesgaf, is een super divers gebied, waar het dorp op ongeveer 700 meter ligt en de top van de gletsjer op 3000 meter. Het bestaat uit twee onderdelen: de gletsjer en de Maiskogel. De gletsjer is eigenlijk ideaal voor alle niveau’s boven het blauwe piste skiën en de Maiskogel noemen ze ook wel de ‘Familienberg’, waar je heen kan met je beginnende klasjes. Maar vergis je niet, op de Maiskogel kan je ook prima off-piste skiën en snowboarden, zolang je weet waar je zoeken moet. Voordat ik aan de opleiding begon had ik maanden hard gewerkt en gespaard; ik wilde zo veel mogelijk doen tijdens het seizoen, zonder te veel op de centjes te hoeven letten. Daarom vond ik het in januari tijd voor een nieuw snowboard. Er was zoveel verse sneeuw gevallen en voor mij is er niets leukers dan snowboarden in een dikke laag, verse poeder.

 

Met mijn nieuwe snowboard, op zoek naar de verse poeder op de Maiskogel

 

Zo’n gebied met een gletsjer gaf het voordeel dat het seizoen lang duurt en dat het super sneeuwzeker is. Van begin november tot eind april heb ik kunnen genieten van de sneeuw. Zo had ik van te voren ook echt niet verwacht dat ik eind april nog in winterkleding op de berg stond, terwijl we in het dal aan het zonnebaden en BBQ’en in de tuin waren. Het samen werken, wonen en leven met mensen die dezelfde mindset hebben, is super bijzonder. Iedereen komt daar met eenzelfde interesse: sneeuw! Dat merk je in alles wat je doet, zelfs al werk je af en toe een hele vakantie door, op je vrije dag zit je toch weer in de eerste lift omhoog met je collega’s. Dat maakt het seizoen toch wel super bijzonder en is zeker één van de hoogtepunten van dit seizoen!

 

 

 

Op onze vrije dag in Zell am See

 

In het volgende deel lees je meer over mijn hoogte- en dieptepunten over het seizoen! Stay tuned!

 

Groetjes,

 

Susanne

 

//

Is het bij jou nu ook gaan kriebelen om als ski- en/of snowboard leraar een seizoen in de sneeuw te werken? Meld je dan aan voor jouw droomseizoen in de sneeuw met Snowminds!

 

Ga met ons mee op een 1-, 2- of 3-weekse skikamp in maart⛷️

Dit is je laatste kans om jouw droom werkelijkheid te laten worden.

MELD JE AAN