Blog #1 Een seizoen in Kaprun – De opleiding

Avatar foto
Susanne Posma juli 15, 2019

Welkom bij het eerste deel van mijn blog! In de komende 4 blogs zal ik je een idee geven in mijn eerste seizoen in Kaprun. Veel plezier en stay tuned voor blog 2, blog 3 en blog 4.

 

Het uitzicht van boven de wolken in Zell am See in de laatste weken van de opleiding

 

Een tussenjaar… en wat nu? Dat was de eerste vraag die ik mezelf stelde nadat ik mijn diploma van school had opgehaald. De HAVO zat in de pocket, de zomer stond voor de deur en die studie, die moest nog maar even op zich laten wachten. Ik wilde een tussenjaar. Een gap year. Een sabbatical. Wat dat dan ook moest inhouden, ik wilde even geen school. Maar hoe besteed je zo’n jaar nou zo nuttig mogelijk? Zo begon de zoektocht naar het ultieme tussenjaar. En dat is hoe ik 4 maanden later, met nul ski ervaring en maar een beetje snowboard ervaring, begon aan een opleiding begon om ski-, en snowboard instructeur in Oostenrijk te worden!

 

 

Mijn groepje tijdens de opleiding

 

Via Snowminds kwam ik erachter dat het niet onmogelijk bleek te zijn een paar maanden in het buitenland werken als ski instructeur. Want ik bedoel, hoe is het haalbaar om met geringe ervaring zo’n baan te vinden? Een intake gesprek werd gehouden, een plekje in het Snowminds team werd bemachtigd en ik was er helemaal klaar voor!

 

De wind op de gletsjer zorgde voor onwijs gave foto’s

 

Zo vertrok ik, samen met alle andere aanstaande leraren richting Oostenrijk, niet wetende wat ons te wachten stond. Een intense 5-weekse opleiding volgde. In die opleiding werd ons alles geleerd; de basis van het skiën, hoe moet je lesgeven, hoe ga je om met kinderen, de Duitse taal, enz. Het was voor mij echt pittig. Ik had nog nooit geskied en daar stond ik dan: dag één, geen ervaring, ga maar!

 

 

De eerste dagen op ski’s

 

Gelukkig was ik niet de enige met minder ervaring. Vrijwel meteen waagden we ons al aan de eerste rode piste en met enige emotionele steun hier en een traantje daar, ben ik beneden gekomen. Hoe? Laten we het daar niet over hebben! Aan het einde van de opleiding kon ik er echter met korte bochten diezelfde piste afkomen. Met de juiste training en inzet ga je zien hoeveel je verbetert in 5 weken tijd!

 

Ontspannen snowboarden gaat me beter af

 

Het snowboard gedeelte ging mij toch veel beter af. Zo ging het eigenlijk bij iedereen en hadden we binnen no-time de basis behandeld en konden we aan het ‘echte’ werk beginnen. We hadden ontzettend veel geluk met de sneeuwval die in eens kwam en zo hebben we ook nog off-piste kunnen snowboarden. En toen voelde ik echt hoe ontzettend ik het naar mijn zin had!

 

 

Een freestyle dag waarbij we onze eigen kicker gebouwd hebben

De examens zijn voor de duaal leraren net wat anders dan voor de skileraren. Wij doen twee keer examen: één keer voor het skiën en één keer voor het snowboarden. We hadden ontzettend veel geluk met het weer op beide dagen en dat heeft mij echt geholpen.

 

Vlak voor het ski examen

 

Pas aan het einde kregen we de volledige uitslag: ik was geslaagd! Nou, daar had je me even hoor. Ik was zo ontzettend onzeker geweest over het skiën en toch eigenlijk ook wel over het snowboarden, maar ik had het toch maar mooi gehaald! Een traantje van geluk kon niet achterblijven haha.

 

We hebben het gehaald!

 

Die 5 weken zijn voorbij gevlogen en ik was verdrietig dat ik zo snel alweer afscheid moest nemen van iedereen maar gelukkig hoefde ik niet ver te reizen want ik bleef immers in Kaprun. Sterker nog, het huis waar ik zou gaan verblijven lag maar 1 straat verderop en we waren er zo. Ik vond het ontzettend fijn dat ik in Kaprun kon blijven; het was dan misschien geen nieuwe omgeving, maar ik kwam wel in een compleet andere situatie terecht. Ik kende het gebied al maar het werken in de skischool is compleet anders dan de opleiding. Samen met Isabelle die ook de opleiding via Snowminds had gedaan, gingen we aan de slag in de skischool.

 

Super blij na de laatste examens

 

In het volgende deel lees meer over mijn eerste paar weken in de skischool!

Groetjes,

Susanne

//

Is het bij jou nu ook gaan kriebelen om als ski- en/of snowboard leraar een seizoen in de sneeuw te werken? Meld je dan aan voor jouw droomseizoen in de sneeuw met Snowminds!

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN
×