Claire’s droom seizoen in La Tzoumaz

Snowminds augustus 26, 2021

Een seizoen in Zwitserland. Velen dromen ervan, Claire deed het! In dit blog vertelt Claire over haar ervaring. Hoe de opleiding ging, en hoe het was om een vol seizoen in Zwitserland te verbrengen! Enjoy!

Ik ben Claire en ik ben 24 jaar oud. Afgelopen winter ben ik skilerares geweest in het fantastische La Tzoumaz bij ski school Ecole Suisse de Ski La Tzoumaz in Zwitserland. Ik heb vorig jaar januari mijn Bachelor Hotel Management afgerond en al voordat ik mijn Bachelor studie ging doen wist ik dat ik graag skilerares wilde worden. Het is echter wel een bewuste keuze van mij geweest om pas na het behalen van mijn Bachelor diploma de opleiding tot skileraar te gaan doen. De reden hiervoor was dat ik zo enthousiast was om skilerares te worden, dat ik bang was dat ik na mijn eerste seizoen nog meer winters op ski’s wilde staan, dat ik daardoor minder snel nog een studie zou gaan volgen. 

Toen ik na het afronden van mijn studie online ging zoeken naar een bedrijf dat zowel opleidingen, als banen voor skileraren aanbood, kwam ik uit bij Snowminds. De website met alle filmpjes, foto’s en verhalen waren voor mij doorslaggevend om mijn seizoen via Snowminds te boeken.Vanaf maart 2020 wist ik al dat ik een seizoen als skilerares in Oostenrijk ging doen en ik was zo blij en ik keek er ongelooflijk naar uit. Helaas gooide Covid-19 roet in het eten, waardoor het onzeker was of de opleidingen en seizoenen in Oostenrijk wel door konden gaan. Ik heb er toen, in overleg met het Snowminds team, voor gekozen om mijn opleiding en seizoen te verplaatsen naar La Tzoumaz, Zwitserland. Dit is echt de beste beslissing geweest die ik heb kunnen maken! Na maanden in spanning te hebben geleefd was het in december dan EINDELIJK zo ver, ik kon vertrekken naar Zwitserland. 

Ik kon niet wachten tot ik eindelijk het rode skipak aan mocht!! Wat had ik hier lang naar uitgekeken, mijn droom zou uit gaan komen!    

Rechts: Dit was de dag nadat ik was aangekomen in La Tzoumaz, Zwitserland, en eindelijk mijn nieuwe materialen kon gaan uitproberen
Links: Dit was het uitzicht vanuit ons Chalet, hier werden we elke dag mee wakker.

De opleiding 

Eenmaal in Zwitserland aangekomen ontmoette ik in het chalet de zeven andere skileraren met wie ik ik de rest van het seizoen zou gaan wonen, trainen en werken. Ook voor hen was het hun eerste seizoen als skileraar en iedereen was super enthousiast om aan dit nieuwe avontuur te beginnen. De groep bestond uit vier Nederlandse meiden, twee Deense jongens, een Britse jongen en een Zweedse jongen. Het was een gemixte groep en dit was heel gezellig, je leert elkaar heel goed kennen.  

Het weekend na kerst was het dan eindelijk zover, de trainingen ter voorbereiding van het BASI (British Association of Snowsport Instructors) level 1 & 2 examen begonnen. Het BASI systeem is een iets ander systeem dan de bekende Anwärter in Oostenrijk, maar met deze diploma’s zit je op hetzelfde niveau.

Onze trainer was een Zwitser die geboren was in La Tzoumaz en hij kon ons daardoor de beste plekken om te skiën laten zien. De eerste paar trainingen vond ik erg zwaar, vooral fysiek. Ik ben sportief maar 5 dagen achter elkaar van 9:00 uur tot 17:00 uur op ski’s staan viel mij toch zwaarder dan ik had gedacht. Toch waren dit de leukste dagen. Ik merkte hoe snel ik progressie maakte en hoeveel leuker het skiën werd. Elke dag leerde we weer nieuwe technieken, oefeningen, tricks en deden we nieuwe kennis op. Ondanks dat ik al veel ski ervaring had leerde ik tijdens elke training weer nieuwe dingen en ik vond dit ontzettend leuk! Na weken van trainen, vrij skiën en het schaduwen van andere leraren tijdens lessen waren we klaar gestoomd voor het eerste examen.  

Het eerste examen was 5 dagen achter elkaar en bestond vooral uit het ‘skiles geven’ aan de groep en een beetje techniek. We moesten voor elke dag een ‘skiles’ voorbereiden zodat de de examinator een goede indruk kon krijgen van je kennis. Het eerste examen was heel goed te doen en iedereen was ook in een keer geslaagd. 

EINDELIJK het rode pak van de skischool aan!!

Doordat onze trainer ons zo goed had voorbereid voor het eerste examen, konden we na het behalen van het level 1 examen al lesgeven. Dit was een super spannend moment, het is een grote verantwoordelijkheid om een groep kinderen van tussen de 4 en 7 jaar oud les te geven. De eerste paar dagen gaf ik les op de kinderweide. Als skilerares op de kinderweide leer je de kinderen hoe ze zelf hun ski’s aan moeten trekken, hoe ze moeten glijden op hun ski’s en pizza punt moeten maken om te kunnen remmen. Sommige kinderen leren heel snel en kunnen na een aantal dagen al de makkelijkste piste af. Wat ik het leukste vond om te zien was hoe snel sommige kinderen het skiën oppakken en het verschil tussen de eerste en laatste dag van de skilessen. Hoe sneller de kinderen het oppakken, des te eerder kun je ze meenemen naar de beginnerspiste. Ik zal de eerste kinderen die ik les heb gegeven nooit vergeten. Het waren twee jongens, een tweeling, uit Amerika. De eerste paar dagen waren zij nog aan het oefenen op de kinderweide maar aan het einde van de week ging ik samen met ze van de blauwe piste af. De jongens hadden nog nooit in een gondel gezeten dus toen ik ze vertelde dat we die dag gingen skiën op de ‘grote piste’, waren ze super enthousiast. Het waren echt super leuke en gezellige dagen met de tweeling en die herinneringen zullen voor altijd speciaal blijven.


De piste op met met de tweeling, we hebben zoveel lol gemaakt en het waren zulke leuke dagen samen

Terwijl we als skileraren aan het werk waren, trainden we ondertussen ook voor het level 2 examen met onze trainer. We werkten veel aan onze eigen techniek, leerden nieuwe oefeningen die we tijdens ons werk konden gebruiken en tips om de leukste lessen te geven. We wisten dat het niveau van het level 2 examen een stuk hoger lag dan level 1. Omdat we het level 1 examen al gedaan hadden wisten we een beetje wat we konden verwachten van het level 2 examen. Het level 2 examen zou 12 dagen duren, waarvan 10 dagen bestonden uit examens.

De indeling van het examen zou weer uit een aantal onderdelen bestaan namelijk; mijn eigen korte en lange bochten, een aantal ‘lessen’ voorbereiden en geven en moguls. Om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op het examen heb ik nog met een aantal andere skileraren van de skischool gesproken om van hen wat tips en tricks te krijgen. Dit heeft mij echt heel veel geholpen. Iedereen in de skischool leefde mee ons mee en wilden graag helpen waar ze konden. Uiteindelijk heeft helaas niet iedereen het level 2 examen gehaald uit mijn groep. Er was wel een aantal weken later een herkansingsmoment voor degene die het examen in eerste instantie niet gehaald hadden. Uiteindelijk heeft alsnog iedereen zijn level 2 certificaat behaald. 🙂

Leven als skileraar/snowboardleraar  

Het leven van een skileraar is fantastisch, ik kan het niet anders omschrijven! Het feit dat je elke dag kan/mag skiën, dat je van je passie je werkt kan maken is een ongelofelijk gevoel. Ik moest mezelf af en toe even knijpen omdat ik het soms niet kon geloven wat ik nou eigenlijk aan het doen was. Als je in de outfit van de skischool skiet/snowboard of ergens loopt hebben mensen zoveel respect voor je en zul je merken dat je echt een voorbeeldfunctie hebt. Je kan dus niet zomaar ergens voordringen, onaardig doen tegen iemand of zelf slecht skiën/snowboarden. Het is een grote verantwoordelijkheid die je bij je draagt maar het geeft zoveel kracht, energie en motivatie om elke dag weer de skischool outfit aan te mogen doen. Je zult echt groeien tijdens een seizoen, zowel persoonlijk als professioneel.     


Links: Nog even met een aantal leraren inskiën skiën voordat we begonnen met trainen
Rechts: Off-piste tours maken met alle veiligheidsmaterialen, zoals een lawinepieper, schep etc bij ons

Ik heb zoveel nieuwe en leuke mensen leren kennen tijdens mijn seizoen, echt fantastisch! Samen met andere leraren van de skischool ging ik op mijn vrije dagen er op uit, vaak gingen we samen skien, tours maken maar soms hebben we ook een ander dorp of stad bezocht. Zo heb ik met een aantal andere skileraren een aantal dagen een tour gemaakt en zijn we onder andere gaan skiën in Zermatt. Dit was echt een top bestemming om te skiën, je bent omringt door 13 bergen van 4000 meter hoog. Dit gaf natuurlijk een waanzinnig uitzicht tijdens het skiën. De populairste berg die je in Zermatt kan vinden is de Matterhorn (dit is de berg die je ziet op de Toblerone verpakking).

De Matterhorn

Helaas komt aan een seizoen als leraar ook een einde en zul je op een gegeven moment gedag moeten gaan zeggen. We hebben toen aan het einde van het seizoen nog met alle leraren een afscheidsfeestje georganiseerd en contactgegevens uitgewisseld om elkaar te kunnen blijven spreken na het seizoen. 

Zelf werd ik  aan het einde van het seizoen opgehaald door mijn ouders om weer terug naar Nederland te gaan. De autorit was geen plezier omdat ik echt NIET terug naar Nederland wilde omdat ik wist dat het dan weer maanden kon gaan duren voordat ik weer in de sneeuw kon staan. Het gemis naar de bergen bleef bij thuiskomst in Nederland en ik ben daarom zeker van plan om nog meer seizoenen te doen, want het skileraren leven is heel verslavend!! Ik zou iedereen die een passie heeft voor skiën/snowboarden, het leuk vindt om een nieuw avontuur aan te gaan, nieuwe mensen te leren kennen en anderen iets te leren, aanraden om een seizoen als ski- of snowboardleraar te gaan doen. Het zal een ervaring zijn die je leven op een positieve manier zal veranderen. 

Ik hoop dat ik met mijn verhaal je een beter inzicht heb kunnen geven in hoe een seizoen als ski-/snowboardleraar eruit ziet en dat je net zo gemotiveerd en enthousiast bent als ik om (nog) een seizoen te doen. 🙂 

–  Claire

Wil je zelf graag een seizoen in Zwitserland doen? Check dan het uitgebreide opleidingsaanbod in Zwitserland. Zorg ervoor dat je je optijd aanmeld, aangezien er slechts beperkte geschikbaarheid is op onze opleidingen in Zwitserland.

Ga met ons mee op een 1-, 2- of 3-weekse skikamp in maart⛷️

Dit is je laatste kans om jouw droom werkelijkheid te laten worden.

MELD JE AAN