Een brief van mij, aan mij – skilerares in Oostenrijk

Avatar foto
Larke juni 7, 2019

Het kan moeilijk zijn om in woorden uit te leggen wat de baan als skileraar en een seizoen doen nu daadwerkelijk inhouden. De gebeurtenissen die je ervaart, de lessen die je onderweg leert en het plezier dat je hebt zijn allemaal dingen om naar terug te kijken met een grote glimlach. Het is Larke gelukt om deze onderwerpen stuk voor stuk uit te leggen en op te schrijven in een brief aan zichzelf. We konden het gevoel van een seizoen doen zelf niet beter beschrijven!

 

Beste Larke,

“Je zit op de grond, omringd door stapels kleren en een lege koffer, je vraagt je af:” Wat neem ik mee als ik vier maanden lang kleding in één koffer moet meenemen? Moet ik feestkleding meenemen? zwemkleding? Sportkleding? En hoe zit het met de kerstdagen?!” Zoveel gedachten zweven door je hoofd. “Naast wie ga ik morgen in de bus zitten? Met wie zal ik de hotelkamer delen? Met wie ga ik naar mijn bestemming?”

Oké, je hebt een miljoen vragen en het is alsof elke vraag 10 nieuwe vragen met zich meebrengt. We hebben het dan nog niet eens over het lesgeven, werken en huisvesting gehad. Of de baas van de skischool. Je skivaardigheden. Of Duitse vaardigheden. Zo veel dingen om over na te denken

Op dit moment, Larke, zit je tussen je kleren. Je bent behoorlijk wanhopig en voel je dat het einde van het seizoen nog duizenden jaren ver weg is. Maar wacht maar. Het is zo weer voorbij en voordat je het weet ben je weer thuis, waar je een poging zult wagen te begrijpen waar alle wanhoop voor nodig is geweest.

In de komende 4 maanden leer je meer dan dat je in 3 jaar middelbare school hebt geleerd. Je leert natuurlijk veel over skiën, maar ook veel over jezelf, over culturen, over mensen, communicatie, managers, financiën, de was doen en nog veel meer!”

Het goede leven 

“Er zullen dagen zijn dat alles goed gaat en je voelt dat je je plek hebt gevonden, maar er zullen ook dagen zijn dat alles misgaat en je gewoon naar huis wilt. Je ontmoet mensen waar je vriendschappen mee opbouwt en mensen die je niet kunt uitstaan – je zult met beide moeten leren leven.

Wanneer je een skileraar wordt, zul je een omgeving ervaren waarin alles afhankelijk is van elkaar. Het maakt niet uit hoe fantastisch je skilessen kunt geven, wanneer de liften het niet doen of de kinderen geen ski’s hebben of dat de lunch een uur te laat komt, dan zul je moeten improviseren en er het beste van maken. Onthoud dus om goed te zijn voor iedereen. Op de berg is niemand beter dan anderen.”

Vrije dagen in de bergen

“De essentie om skileraar te zijn, is om op poederdagen in Kinderland te staan, terwijl je wegdromend op volle snelheid van de berg raced. Het zijn de verbrande kipnuggets en de bevroren pizza’s. Het is lauw bier in après-ski. Op een piste met meer dan 10 kinderen achter je, waarvan er twee huilen en ten minste vier je hulp nodig hebben om op te staan.

Maar het is ook de trotse blik op de gezichten van de ouders wanneer hun kinderen het goed doen op de race op donderdagmiddag. Het is het geweldige gevoel dat je baas je ziet skiën met je gehele groepje en er niemand is gevallen of aan het huilen is. Het is hetzelfde liedje dat elke dag op kinderland wordt afgespeeld tijdens het voorbereiden en opbouwen van het “magische tapijt” en het opzetten van de ski-tracks. Het is het trotse gevoel wanneer je groep eindelijk in een perfecte slang de berg afdaalt. Het zijn de blikken van toeristen die je bewonderenswaardig aankijken wanneer je in je skileraren outfit op weg bent naar de gondel of aankomt bij de aprés ski.

Beste Larke, ik hoop dat je er klaar voor bent. Klaar om jezelf uit te dagen, niet alleen in skiën, maar ook persoonlijk. Klaar om alle uitdagingen aan te gaan en alle situaties in iets positiefs te veranderen. Ik hoop dat je klaar bent om verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor jezelf en de kwaliteit van uw werk, maar voor echte, levende mensen. Je bent nooit verantwoordelijk voor iets dat net zo waardevol is als de kinderen van andere mensen,  het is een verantwoordelijkheid die je als serieus dient te waarborgen!”

Droom team

“Aan de andere kant moet je er ook klaar voor zijn om plezier te hebben en te verspreiden. Een goede leraar is een gelukkige leraar en hoewel je het op dat moment misschien niet bent, zul je moeten kunnen doen alsof. In de zware sneeuwval de ouders ervan overtuigen dat je nog nooit betere omstandigheden hebt gezien en dat het absoluut niet gevaarlijk is om te gaan skiën, ook al kun je het achterste kind nauwelijks meer zien.

Behalve dat je een goede leraar bent (dit kan op veel manieren zijn), moet je ook bereid zijn om open van geest te zijn. Je moet klaar zijn om je gesloten Nederlandse hoofd te openen en de wereld in te kijken – misschien kun je zelfs iets leren van de Deense roots, de Oostenrijkse strengheid en de overdreven beleefdheid van de Duitsers. Als collega’s blijf je bij elkaar – dus probeer het niet moeilijk voor jezelf te maken. Respecteer en probeer de ander waarmee je leeft en werkt te begrijpen, zelfs als ze anders zijn. Ze zullen zeker hetzelfde doen voor jou “.

Een seizoen lang lachen

“Larke, om het even kort samen te vatten, binnen 4 maanden sta je weer thuis en vraag je je af hoe de tijd zo snel heeft kunnen gaan. Je zult uit het raam kijken en denken: er is iets helemaal mis met het uitzicht … is het niet een beetje te plat? Je zult diep verrast zijn dat je het eten van groentes en salades echt hebt gemist. Je zult moeite hebben om een zomerbaantje te kiezen omdat ze allemaal hopeloos saai lijken. Vergeet dus niet om te genieten van je tijd in Oostenrijk! Snowminds heeft zeker niet gelogen toen ze beweerden dat het de beste manier was om je winter door te brengen! ”

Larke

//

Wil jij nu net als Larke ook een seizoen in Oostenrijk, dan hebben we hier de verschillende opleidingen. Je kunt jouw plek voor een winter met Snowminds reserveren zodat je verzekerd bent van een geweldig seizoen die je nooit zult vergeten!

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN