Een Dag in het Leven – Heli Skiën Editie!

Lauren Wigan augustus 12, 2021

Sinds ik begon met ski touring en het verkennen van de off-piste en back-country, is het een droom van mij geweest om te gaan heli skiën. Ik bedoel, welke skiër of snowboarder wil niet de hele dag de prachtige bergen in worden gevlogen, op de top van een piek worden gedropt en eindeloze poedersneeuw skiën? Mijn naam is Lauren, en ik ben een skileraar en wannabe freeride skiër. Ik leef het seizoens leven in de bergen sinds ik mijn instructeurskwalificatie in 2018 in Whistler behaalde, en heb sindsdien lesgegeven in Niseko, Japan en freeride-gerichte seizoenen gedaan in Canada en Zwitserland terwijl ik mijn bachelor International Relations studeerde.

Dit seizoen in Verbier, Zwitserland kwam die droom uit. Na een lange winter tour skiën in de back-country, leek een dag heli skiën behoorlijk verleidelijk (ook al is het niet zo milieuvriendelijk als ‘je bochten verdienen’). Na een gesprek met een heliski-gids in het dorp, vertelde hij ons dat dit een van de beste poederweken van het seizoen op de gletsjer zou zijn, wat nogal onverwacht is in april, toen we gewend waren aan het skiën in de lente! We besloten hem te geloven en organiseerde we een geweldige groep om twee dagen later te gaan heli skiën met het bedrijf ‘Adrenaline Verbier’.

VOORBEREIDING

We hadden de avond van tevoren alles klaargemaakt, wat betekende veel snacks (back-country = snack-country), zonnebrandcrème, water en vooral lawine-uitrusting, met een volledig opgeladen baken, schop, sonde en airbag. De dramatische schoonheid en steile wanden van de Alpen zorgen ervoor dat ze helaas berucht zijn vanwege lawines, dus wees altijd voorbereid, en het is een must om een lawineveiligheidstraining te volgen voordat je op dit soort reizen gaat, want ook al weet de gids waar het veilig is, het sneeuwdek is nooit 100% voorspelbaar.

DE REIS

Toen was het tijd om te gaan! We werden wakker in het vroegst van de ochtend om onze ochtendvergadering van 07:30 uur met onze gids te halen om de dag te bespreken en de route te plannen, voordat we om 08:30 uur in de helikopter vertrokken. De vlucht van de vallei naar de top van de gletsjer duurde 20 minuten, en met 360 graden uitzicht op de bergen rondom en de zon die scheen, was elke seconde magisch. Ik hield zo veel van de helikoptervlucht dat ik op het punt stond het skiën over te slaan en de hele dag met de piloot rond te vliegen.

Ik ben echter blij dat ik dat niet gedaan heb! We stapten uit de helikopter, hurkten op de grond terwijl hij wegvloog, en plotseling was alles stil. Alleen wij waren alleen met de bergen. Staan op de top van een gletsjer op 4000 meter hoogte met de zon die over de Alpen schijnt. Het was best een leuke manier om de dag te beginnen!

We staken voorzichtig de gletsjer over, allemaal uitgerust met harnassen en touwen. De sneeuw was daarboven behoorlijk verwaaid en ijzig, dus ik maakte me een beetje zorgen over de sneeuwcondities. Nadat we een hoek om waren gegaan en de eerste run in zicht was, konden we gemakkelijk zien wat onze gids bedoelde met de beste poeder van het jaar! Een enorm open poederveld lag voor ons. Zoals gebruikelijk in de off-piste gingen we één voor één het steilere gedeelte af, en ik kon niet wachten om de eerste bocht te maken! Mijn hart klopte zo snel, want we waren zo hoog en het was een lange weg naar beneden naar de vallei. Na mijn eerste beurt ontspande ik me meteen. Ik was kniediep aan het skiën, donzige poeder en iedereen schreeuwde letterlijk van vreugde. Het was een perfecte run, steil maar niet zo steil en de zon scheen over de honderden kilometers bergen onder ons. Al mijn seizoenen van het oefenen van poeder skiën hadden mij hiernaartoe geleid. En het beste was de hoeveelheid verse bochten die we kregen! Daarna als warming-up nam Chris onze gids mee om een paar steile couloirs te skiën. Dit was behoorlijk pittig, technisch skiën, en ik was blij dat ik de maanden ervoor al skicouloirs had geoefend in het resort, mijn korte bochten goed onder de knie en voelde me goed op m’n ski’s. Dat deed onze hartslag zeker stijgen en maakte het skiën op de wijd open poedervelden erna nog leuker! Na onze eerste paar runs,  skiënd over onaangeraakte champagnepoeder vlak naast een oude gletsjer zonder een ziel in zicht, was ik al aan het nadenken over hoe ik een heliski-gids zou worden, zodat ik dit elke dag kon doen. Onze gidsen Chris en Gilbert waren er vrij zeker van dat ze de beste baan ter wereld hadden.

De dag die volgde was gevuld met nog een paar ritten in de helikopter. Veel ‘stoke’ en inspirerende gesprekken met de groep, en wat leek op eindeloze lange poederruns (de langste was 1 kilometer verticaal). Een van de mensen in onze groep was een 70-jarige local. Hij had veel van de eerste afdalingen gedaan op de bijzonder steile en ‘gnarly’ stukken in het gebied, dat bekent staat als een van de beste freeride terreinen in de wereld. Het was dus goed om onze Franse vaardigheden op de proef te stellen terwijl hij ons enkele steile ski tips gaf (ja, hij kon beter skiën dan wij op 70-jarige leeftijd) en ons veel gekke skiverhalen vertelde. Tijdens onze laatste run stopten de gidsen ons en dachten we dat we gingen lunchen, maar in feite stonden we vlak naast een verborgen ijs grot! We lieten de ski’s achter en liepen naar binnen, en het was onwerkelijk. Het ijs dat honderden jaren door de wind was geblazen, was zo glad om aan te raken, het was moeilijk te geloven dat het geen glas was. Nadat we genoeg foto’s hadden gemaakt voor de ‘gram gingen we met een grote glimlach op onze gezichten naar de laatste run van de dag. Een dag freeriden is echter nooit compleet zonder wat lokale Zwitserse wijn en kaas waarvan we met onze groep van genoten voordat we naar huis gingen. Echt een van de beste dagen van mijn leven!

 

 

IS HET VOOR JOU?

Heli skiën is iets voor jou als je van off-piste houdt, steil skiën en adrenaline zijn jou idee van een perfecte dag in de bergen. Je kunt fantastisch terrein skiën, onaangeraakte sneeuw en de bergen vanuit een nieuw perspectief bekijken. Zelfs de helikoptervlucht zelf met de prachtige uitzichten is reden genoeg om te gaan!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Zoals alles wat met helikopter vliegen, extreme sporten en hoogopgeleide professionals te maken heeft, is heli skiën duur, maar absoluut de moeite waard! In Verbier kost heli skiën tussen de 400 en 1000 Zwitserse Franken, afhankelijk van de reis.

Zoals eerder vermeld, zorg ervoor dat je een lawine-uitrusting hebt en basis lawine training voordat je deze geweldige ervaring gaat doen.

Breng je dikke ski’s mee! Neem bredere ski’s mee die je helpen door al dat poeder te zweven, iets waar je je veilig en ondersteund op voelt.

Let op de hoogte! Ik kreeg een beetje hoogteziekte van het te snel bewegen op de top van de gletsjer, en hoewel het niet mijn reis beïnvloedde, voelde ik me een paar dagen erna duizelig. Dus maak niet dezelfde fout als ik en doe het rustig aan daar!

Neem je vrienden mee! Geweldige ervaringen zoals deze kun je het beste delen met de mensen van wie je houdt. <3

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN