Van een opleiding in Kaprun tot een seizoen in Kitzbühel

Avatar foto
Joost Cobussen mei 2, 2019

Een seizoen als skileraar in Kitzbühel.

Mijn naam is Joost, ik ben 21 jaar en heb mijn eerste studie afgerond. Hierna vond ik het tijd om er even tussenuit te gaan en iets heel anders te gaan doen dan waarvoor ik heb gestudeerd. Ik zou skileraar worden. Dit is iets wat ik al lang heb willen doen, maar nooit de tijd voor heb genomen, nu was het eindelijk zover en heb ik de 5-weekse skileraren opleiding van Snowminds gevolgd om mijn skitechnieken te verbeteren en de Anwärter te halen. Daarna ben ik vertrokken naar Kitzbühel om bij skischool Rote Teufels les te geven.
Om dan maar bij het begin te beginnen: de opleiding. Wat een geweldige tijd is dat geweest. Ik weet nog heel goed hoe ik bij Jaarbeursplein in Utrecht, met twee bomvolle tassen, stond te wachten op de bus. Iedereen nog met ouders en vrienden om zich heen om afscheid van te nemen en toen de bus eenmaal daar was, meteen een lekker plekje opgezocht voor de lange reis naar Oostenrijk. Van te voren was al bekend gemaakt bij wie je op de kamer zou slapen, dus eenmaal in de bus en onderweg is iedereen langzaamaan opzoek gegaan naar zijn of haar kamergenoten. Zo ook ik en ik bleek met best wel chille gasten op de kamer te slapen.
Eenmaal aangekomen in Kaprun (daar waar de opleiding was) begon al het leuks. Tijdens de opleiding ben je natuurlijk ontzettend veel aan het skiën, maar daarnaast heeft Snowminds ook allerlei leuke activiteiten gepland om elkaar en de mensen met wie je naar het gebied gaat wat beter te leren kennen. Van een dagje in de spa tot het bezoeken van de Redbull Hangar met allemaal voertuigen waarmee Redbull racet. Na 5 weken intensieve training en theorie lessen, was het voor iedereen tijd om de spullen in te pakken en te vertrekken naar je bestemming. Voor mij zou dat in eerste instantie Leogang zijn, maar dit is later veranderd naar Kitzbühel. Waar ik achteraf heel blij mee ben geweest, want ik heb hier een top tijd gehad!
Een seizoen in Kitzbühel wordt gekenmerkt door een groot en uitdagend skigebied, goede après ski (met name in het nabij gelegen Kirchberg) en heel veel gezelligheid in het grote skilerarenhuis Hotel Kaiser (of zoals we het in het begin noemde, gevangenis Kaiser). Wat in eerste instantie het grootste shit-hol was waar je in kon leven is uiteindelijk een plek geworden voor alle skileraren waar je niet meer weg wilde. Tijdens het hoogseizoen sliepen we er volgens mij wel met meer dan 100 man. Dit maakt het heel makkelijk om connecties te leggen met andere (niet snowminds) leraren. Uiteindelijk zijn het de mensen om me heen die dit seizoen onvergetelijk hebben gemaakt.
De gezelligheid en après ski zijn natuurlijk ontzettend leuk, maar de mooiste (niet de leukste) herinneringen maak je misschien wel tijdens het lesgeven. Kitzbühel staat bekend om het feit dat er vooral veel rijke mensen naartoe komen en heel veel verschillende nationaliteiten. Het lesgeven aan de verschillende nationaliteiten maakt het werk leuk om te doen, je hebt namelijk elke keer weer te maken met andere culturen. Ik heb vooral veel volwassenen groepen lesgegeven tijdens mijn seizoen, iets waar ik in het begin best wel tegenop keek, bleek uiteindelijk vet leuk te zijn. Het leuke aan lesgeven aan volwassenen is dat je heel veel interactie met ze hebt en dat kan dan bijvoorbeeld zomaar resulteren in een slaapadresje in Kruger Park, Zuid Afrika. Maar het allermooiste blijft nog om te zien hoe je in een week tijd iemand, die nog nooit in skischoenen of überhaupt op sneeuw heeft gestaan, kan leren skiën en dan ook nog eens met veel plezier.
Het allerhoogste hoogtepunt van dit seizoen was voor mij toch echt het teamevent dat door Snowminds is georganiseerd. Met 170+ skileraren uit alle verschillende skigebieden, in hun skilerarenpak, de hele dag skiën en afsluiten met geweldige après ski boven op de berg in Zell am See. Dit was het moment om al je vrienden van de opleiding weer te zien en de gekste verhalen met elkaar uit te wisselen. Hoewel alles echt heel leuk was, was dit toch echt het beste moment van mijn seizoen.
Zou ik nog een seizoen willen doen in Oostenrijk? JA! Ik kan je dan ook zeker aanraden om een opleiding te volgen bij Snowminds. Je krijgt een intensieve maar hele goede voorbereiding op je seizoen en je maakt er vriendschappen voor het leven. Ik ben in mijn eentje begonnen aan de opleiding, maar na het seizoen zijn de eerste biertjes al gedronken met vrienden van de opleiding!
Ik zou dan ook zeker iedereen aanraden om een seizoen aan de slag te gaan als skileraar! Doe het dan ook zeker nu, want later doe je dit nooit meer.
Veel plezier met jouw seizoen!
//Joost
Wil jij nu net als Joost gave ervaringen opdoen als skileraar in Oostenrijk? Kijk dan op de website voor meer informatie of meld je hier aan!

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN
×