Het skileraren pak – Wat voor effect heeft het nou echt?

Avatar foto
Sjoerd Werkhoven juni 15, 2018

Het skileraren pak. Iedereen kan zich de Heineken reclame van skileraar Rudy wel herinneren. Strak achterover gekamd haar, trotse snor en boven alles, een fel rood skilerarenpak. De reclame staat aan de basis van hét wintersport cliché over skileraren. Het pak zou namelijk een bepaalde effecten hebben… Maar is dat ook echt zo? Sjoerd is deze winter bezig met zijn eerste seizoen als skileraar met Snowminds en nam de proef op de som.

Sjoerd in skilerarenpak
Sjoerd samen met zijn collega’s en vrienden in pak

Sjoerd Werkhoven, Zell am Ziller – Het eerste wat ik deed toen ik te horen kreeg bij welke skischool ik ging werken, was opzoeken hoe het skilerarenpak eruit ziet. Toen ik kwam te weten dat mijn lerarenpak lichtblauw was, was dat natuurlijk een beetje een teleurstelling. Het pak van een skileraar hoort namelijk gewoon rood zijn. Maar goed, mijn skischool had een babyblauw pak dus daar moesten we het maar mee doen.

De dag dat we aankwamen konden we ook gelijk het pak ophalen en kregen we de bijbehorende regels te horen. Zo mag je het niet aan hebben na 20:00, mag je pas vrij in skiën als je daarvoor expliciet toestemming hebt gekregen en als het dan mag, altijd met controle, “sportlich” en zeker niet off-piste. Ook moet je iedereen helpen die gevallen is, of in ieder geval even stoppen om te vragen of het gaat. Je mag ook niet dronken over straat lopen in je pak, drinken mag wel natuurlijk, maar je moet het altijd onder controle hebben. Het pak moet altijd schoon zijn, wat nog knap lastig kan zijn als je de avond ervoor er een flesje Jägermeister overheen gooit… (“Das muss sauber sein!”) Tot slot moet je een rondje schnaps/bier betalen aan alle leraren die je in je skilerarenpak onderuit hebben zien gaan!

Het pak in Mayrhofen is wél gewoon rood
Het skilerarenpak in Mayrhofen is wél gewoon rood

Maar goed, het is wel gelijk een hele transformatie. Zodra je het pak aanhebt (welk er uiteindelijk beter uit ziet dan de rode pakken) zie je er gelijk uit als een professional, als iemand die het al jaren doet (waardoor sommige mensen je aanzien voor de lopende balie van de toeristeninformatie). Ook kijken mensen veel naar je, of je nou in de bus zit/staat, over straat loopt, of natuurlijk op de piste naar beneden gaat. Het ziet er allemaal net wat beter uit in zo’n pak.

Ook in St. Anton is het pak blauw...
Het skilerarenpak in St. Anton is ook blauw

Het lijkt een beetje negatief te zijn het dragen van zo’n pak op deze manier??? De regels die erbij komen kijken en verantwoordelijkheid, maar er zitten ook zeker positieve kanten aan. Zo kan je bij de meeste Après-ski locaties, restaurants een korting verwachten (Skilerarenbier!!). Als je in je pak komt aanzetten bij de lokale Intersport krijg je ook vaak een korting (op zowel slijpen/waxen, maar ook op producten). Die extra aandacht, die tijdens een busrit of het lopen over straat vaak leidt tot vragen, leidt bij deAprès-ski juist tot meer gewenste aandacht… en ook gratis schnaps/Jägermeister.

Uiteindelijk begint ook het zelf steeds meer te wennen, waar ik in het begin nog nerveus was tijdens het skiën onder een lift vind ik het nu juist wel vet om te weten dat (bijna) iedereen kijkt naar hoe jij naar beneden gaat (zeker als je bijvoorbeeld besluit om met zijn vieren synchroon de bochten te gaan maken). Nu is (après-)skiën in mijn normale kleding haast een beetje saai geworden…

Visums voor Canada zijn beperkt! 🇨🇦

Dit is je laatste kans om jouw droom werkelijkheid te laten worden.

MELD JE AAN