Hoe kies je de juiste ski? (voor het doen van een seizoen)

Snowminds juli 26, 2021

SKI’S KOPEN – WELKE SKI MOET IK KIEZEN?

Ski’s kopen. Welke ski’s moet ik kopen? Hoe lang moeten mijn ski’s zijn? Welk type ski is aan te raden? Is het het beste om ski’s te huren? Waar moet ik ski’s kopen? Dit zijn vragen die we vaak krijgen. Er zijn zoveel keuzes dat het gemakkelijk kan zijn om de tijd uit het oog te verliezen. Gelukkig is de keuze vrij eenvoudig als je over de juiste informatie beschikt. In deze blog lichten we de verschillen toe waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van ski’s.

køb af ski
Om het simpel te houden delen we de keuze op in 2 delen:
  1. Welke ski moet ik kiezen?
  2. Welke lengte moet ik kiezen?
Welke ski’s moet ik kiezen?

Allereerst is het belangrijk om te overwegen welk type ski het beste bij je past. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor type ski’s er bestaan. Elk merk noemt de verschillende type ski’s net weer even anders, maar over het algemeen kun je ski’s in 4 categorieën indelen:

Piste ski’s
Zoals de naam al zegt zijn dit de ski’s die het op de piste erg goed doen. Ze zijn vaak wat lichter, erg stabiel bij het maken van carve, korte en lange bochten. Het is kort gezegd een echte allrounder die het vooral op de piste erg goed doet. Vaak is dit een ski die wat vergevingsgezinder is en waarmee je makkelijk een hele dag kunt skiën zonder te moe te worden. Laten we ook maar direct met de deur in huis vallen: Dit is bij uitstek een ski die goed geschikt is om je eerste seizoen te doen.

Race/FIS Race ski’s
Dit zijn de onvervalste racemonsters. Ze zijn stijver, smaller en gemaakt voor snelheid en stabiliteit. Fijn als je ervan houdt om altijd op de limiet te skiën, maar minder geschikt voor de relaxte rustige ski dag. Een echte race-ski vraagt meer van je techniek en kracht, waardoor we hem vaak aanraden aan leraren die ook de ambitie hebben om technisch veel te leren of misschien een vervolgopleiding te doen. Wil je een ski die wat makkelijker skiet maar waarmee je nog steeds goed gas kunt geven en veel kunt leren? Dan is een piste ski misschien ook het overwegen waard.

Freeride ski’s
Dit zijn ski’s die uitblinken in de diepe sneeuw. Ze zijn breed, langer en vaak minder stijf. Allemaal eigenschappen die de ski beter helpen drijven in de diepe sneeuw, maar waarmee je minder fijn op de piste skiet. We raden iedereen die van buiten de piste skiën houd aan om een paar freeride ski’s mee te nemen. Neem je echter één paar mee, dan is het verstandiger om een piste ski, of een all-mountain ski te kiezen.

All-mountain ski’s
De naam zegt het al een beetje, deze ski doet het goed op de hele berg. Een all-mountain ski poogt het beste van zowel piste ski’s als freeride ski’s te combineren. Ze zijn vaak net wat langer en breder dan piste ski’s, maar weer stijver en minder extreem dan freeride ski’s. Dat maakt dat all-mountain ski’s doorgaans alles prima kunnen, maar nergens echt in uitblinken. Je kunt op all-mountain ski’s prima de opleiding en een seizoen doen, maar we raden je in dat geval aan om een all-mountain ski te kiezen die zich toch wat meer richt op het piste skiën. Wil je het uiterste uit je ontwikkeling halen, dan raden we je aan om een piste of race ski te combineren met een paar freeride ski’s. 


Welke ski past het beste bij jou als skileraar?

Kort samengevat zijn piste ski’s of race ski’s bij verreweg de beste ski’s om een opleiding en een seizoen op te doen. Wil je een ski waarmee je alles kunt en waar je fijn rustig les op kunt geven, dan is een piste ski de beste keuze. Ligt de focus volledig op het verbeteren van je techniek, en vind je het prima om ook tijdens het lesgeven wat uitgedaagd te worden? Dan is een race ski van harte aan te raden. All-mountain ski’s kunnen ook een prima keuze zijn, maar wees je ervan bewust dat je in dat geval vaak wel wat performance op de piste inlevert, maar daar staat tegenover dat je dan wel wat gemakkelijker buiten de piste kunt skiën.

Freeride ski’s zijn een verhaal apart. Voor de opleiding zijn ze niet geschikt, maar ze zijn fantastisch buiten de piste. Veel leraren nemen daarom een combinatie van één paar piste ski’s en één paar freeride ski’s mee.

Lees hier meer over de verschillende opleidingen.

Sommer ski Østrig


Onderlinge verschillen

Natuurlijk zijn er ook binnen de verschillende segmenten nog onderlinge verschillen. Denk daarbij aan stijfheid, breedte en radius. Daarom gaan we kort op een aantal verschillende eigenschappen in:

Stijfheid: De stijfheid van een ski heeft in grote mate effect op de stabiliteit en sportiviteit van de ski. Hou daarom de volgende vuistregel in acht: Des te stijver de ski, des te sportiever hij is. Daar staat tegenover dat een minder stijve ski vaak juist weer wat meer vergevingsgezind is. 

Breedte: De breedte van een ski heeft effect op het gemak waarmee je van kant tot kant kunt wisselen, en hoe gemakkelijk een ski drijft. Freeride ski’s zijn bijvoorbeeld erg breed en drijven goed, terwijl ze niet makkelijk van kant wisselen waardoor korte bochten lastiger zijn. Piste ski’s zijn in de regel smaller en maken dus makkelijk korte bochten, maar drijven in diepe sneeuw weer minder goed.

Radius: De radius van de ski geeft aan hoe groot de bochten zijn die een ski van zichzelf maakt. Voor Race ski’s bepaalt de radius van de ski of je het hebt over bijvoorbeeld een slalom of reuze slalom ski. Doorgaans draait een ski met kortere radius net wat makkelijker dan een ski met langere radius. Dat betekend overigens niet dat je met een lange radius geen korte bochten kunt maken, je moet er alleen net wat harder voor werken. Voor het doen van een eerste seizoen is een radius tussen de 12 en 19 meter prima. Heb je je oog laten vallen op een ski die daar onder of boven valt? Vraag dan in de winkel even na wat het verschil met die specifieke ski precies is. 

Wil je meer zien over het kiezen van ski’s, check dan de onderstaande video van de Nederlandse Ski Vereniging. Hou er daarbij rekening dat de video gemaakt is voor iedereen, en zich dus niet specifiek richt op het kiezen van een ski voor het doen van een eerste seizoen:

 


Lengte van de ski

Goed, nu heb je de keuze gemaakt van het type ski dat je wilt kopen. Nu is er nog de laatste vraag: Hoe lang moet mijn ski precies zijn? Fabrikanten maken doorgaans 4 tot 6 verschillende lengtes per model. Omdat bij de verschillende type ski’s verschillende lengtes horen, raden we je aan je goed te laten informeren over de verschillende lengtes. Hou daarbij de volgende vuistregel in acht: Een langere ski is doorgaans stabieler en geeft veel zekerheid, terwijl een kortere ski juist weer makkelijker draait en wat makkelijker korte bochten skiet.

Ga je voor een piste ski? Dan is een lengte rond de neus en ooghoogte doorgaans goed. Neem je een race ski, dan hangt het af van het type race ski dat je neemt. Een slalom ski is bijvoorbeeld beduidend korter dan een reuze slalom ski. Laat je ook in dat geval adviseren in de winkel.

Waar kun je het beste ski’s kopen?

Na de zomervakantie opent Snowminds onze VIP-sectie op www.snowmindsstore.nl, voor onze instructeurs, waar je voor een goede prijs de nieuwste uitrusting van Atomic en Salomon kunt bestellen. Daarom raden we je aan om even te wachten als je met ons reist, met de aankoop van ski’s en uitrusting, totdat je hebt gezien of er iets is dat verleidelijk kan zijn.

Salomon en Atomic maken het voor al onze instructeurs mogelijk om ski’s met korting te kopen. Informatie hierover ontvang je na de zomer als je bevestigd instructeur bent.

Daarover ontvang je indien je met ons mee gaat in September informatie waarna je gemakkelijk materiaal met korting kunt bestellen. Daarnaast zijn er verschillende winkels in Nederland waarvan we weten dat ze veel kennis in huis hebben. Voorbeelden daarvan zijn Skicentrum Heemskerk en  MK Skiservice in Bilthoven.  

Onthoudt dat er altijd uitzonderingen zijn. Gebruik dit artikel dus als richtlijn!

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN
×