Jonathan’s dagelijkse leven als skileraar in Sun Peaks, Canada

Snowminds februari 27, 2019
Jonathan werkt als skileraar in het Sun Peaks resort in British Columbia, Canada. Hier is een korte samenvatting van zijn dagelijkse leven, om te zien hoe het goede leven eruit ziet 🙂
07:00 – Go ‘Tomorrow

Het is woensdag. Mijn alarm gaat af en de zon begint door de lamellen te schijnen. Het is 7 uur in de ochtend, ik bekijk het sneeuwbericht van vandaag  en zie dat er 7 cm sneeuw is gevallen vannacht. De outfit van vandaag is een lichtelijk gebruikte set van Snowminds Merino-wol thermokleding die beter wordt hoe meer je hem gebruikt. Daarnaast ga ik een lichtgewicht midlayer dragen. Het ontbijt bestaat, net als alle andere dagen uit havermout, granola en melk. Het is een goed begin van de dag en ik weet dat vandaag een goede dag wordt!

07:20 – De reis naar het werk

We gaan naar buiten de zachte poeder in om 7.20 uur en lopen naar de skischool. Het is een wandeling van 20 minuten vanaf het werknemersverblijf en nog geen 2 kilometer ver. De nieuwe sneeuw maakt de rit naar de skischool iets lastiger dan normaal, maar we nemen het maar voor lief omdat het de pistes fantastisch maakt in de ochtend. Bij de skischool doen we ons groene skischool-jas aan, dat in combinatie met een zwarte broek ons uniform compleet maakt. Om 7.55 staan we met zijn allen voor de skischool – klaar voor de ochtendtraining…

(Notitie: Als je jezelf ooit hebt afgevraagd waarom er al sporen op de piste zijn ookal ben je de eerste in de rij van de lift, komt dat doordat de skischolen al zijn gaan skiën op de pistes voordat de rest van de mensen dat konden – dit is ongetwijfeld het beste moment om te skiën!)

…De ochtendtraining wordt vandaag gedaan door Ron Betts, een van de skischoolhelden. Met 17 jaar ervaring als heliskiing-gids en CSIA level 4 leraar is hij een van de best onderwezen skiërs in Canada. Daarnaast is hij een geweldige skiër en brengt Ron altijd een geweldige sfeer. Vandaag bestond de training uit een set warm-up oefeningen en skitechnieken. Ron is er snel bij met het corrigeren van onze techniek. Na het starten van mijn afdaling wist Ron me in een oogwenk te wijzen dat ik te veel naar de berg leun als ik een bocht naar rechts maak. Door mijn linkerstok naar beneden te trekken, dwingt hij me om het verder naar beneden te prikken en dat hielp mij eigenlijk heel erg veel. Door die simpele correctie leerde ik iets nieuws vandaag – of ik bedoe ALWEER iets nieuws vandaag. Onze skitechniek wordt elke dag beter en de hoogopgeleide skileraren zijn altijd beschikbaar om één of twee rondes te skiën.

09:00 – Eerste lesronde

Om 9 uur sta ik klaar voor het “First Timer-bord” het bord waar alle tieners en volwassenen verzamelen die nog nooit hebben geskied – sommige hebben zelfs nog nooit sneeuw gezien. Ik heb vandaag 6 volwassenen die al snel aan het rond glijden zijn in de sneeuw. Iets dat voor beide partijen veel plezier geeft.  Lopen een kleine heuvel op met zijwaartse stapjes en beginnen met naar beneden te glijden in ploeg om te leren glijden, remmen en draaien. Om 11 uur is de les over en sommige gasten geven me 20 CAD fooi.

De Canadese fooien-cultuur acht ik veel beter dan de Nederlandse. Je krijgt vaak fooi, maar het wordt ook verwacht dat je zelf fooi geeft op het moment dat je uit gaat. Ik heb zelf ervaringen gehad dat ik 110 CAD kreeg na 4 dagen lesgeven aan dezelfde gasten – dat is nog bovenop ons uurloon van 12,65 CAD per uur.

Ik vraag aan mijn manager Lauren of ik nog andere lessen heb en ze zegt dat ik weer om 13:30 terug moet zijn om mijn nieuwe les te beginnen. Ik kijk eens rond en ik zie 5 andere leraren, 3 van Snowminds die hetzelfde bericht hebben gekregen. We gaan snel naar de stoeltjeslift om zoveel mogelijk te skiën tijdens onze pauze. We skiën voornamelijk zwarte pistes met en zonder buckels. Vanwege de sneeuw die gevallen is afgelopen nacht besluiten we te switchen naar wijdere ski’s die beter passen bij de zachte sneeuw. Dit is gewoon een dag als alle anderen, maar ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld.

13.00 uur – ontbijt

Om 13:00 stopt het vrij skiën en gaan we richting de kantine waar we snel de soep van de dag naar binnen werken voordat de volgende les begint.

13:30 – Tweede ronde les

Om 13:30 start de volgende les en ik geef nu het “Cruise the Blues-team” les dat het 4e van de totaal 5 levels is. Gasten met dit level kunnen alle blauwe pistes skiën en zoeken meer zelfvertrouwen om de zwarte pistes te kunnen skiën. Ik krijg 4 jonge Australische gasten tussen de 14 en 16 jaar oud en ze kunnen niet wachten tot ze kunnen beginnen. We beginnen de warm-up op de blauwe piste maar daarna werken aan het plaatsen van het gelijkgewicht op de zwarte piste. Als je les geeft op dit niveau leert zelf de leraar veel omdat het level in de training zo hoog ligt. Ze voelen zich comfortabel en in plaats van ze alleen te corrigeren op technisch niveau, moet je ook aandacht besteden aan het psychologische aspect van skiën.

(Notitie: Natuurlijk is het een ander verhaal als je aan het werken bent met kinderen. Het grootste deel van de gasten die ik lesgeef zijn volwassenen, maar een hoop van mijn collega’s geven les aan kinderen. Het verschil tussen kinderen en volwassenen zit hem in de manier dat je lesgeeft aan kinderen. Kinderen willen spelen en volwassenen vragen vaak wat meer uitleg en technieken tijdens de les.)

15:30 – Werkdag is voorbij

Het is nu 15:30 en de les eindigt met een korte evaluatie met de moeder, die graag wilde horen wat de jongens hadden geleerd. Met een grote glimlach nemen de jongens afscheid en krijg ik 10 CAD van hun moeder.

De Snowmindsgroep gaat nu weer terug naar huis via de shuttlebus. In de keuken hangt een positieve sfeer en een groot deel van de groep start met koken van het avondeten. In Sun Peaks zitten alle Snowmindsleraren, met 40 leraren uit Denemarken, Zweden en Nederland in hetzelfde gebouw waar we allemaal onze eigen kamer hebben van ongeveer 7m2 met een bed, tafel, kast en een kleine koelkast. In het gebouw hebben we één grote gezamenlijke woonkamer waar we allemaal tegelijk kunnen zijn al is het dan wel behoorlijk knus. De keuken is gemaakt voor 20 personen, maar wordt gebruikt door 50 personen dus soms is zowel ruimte als keukengerei bijna niet beschikbaar. Ondanks het gebrek aan ruimte halen we er het beste uit. Als we niet naar muziek luisteren via de speakers zingen we meestal mee met iemand die gitaar aan het spelen is.

18:00 – Avondopvang

Het programma van vanavond bestaat uit verschillende kaartspelletjes, een klein FIFA-toernooi en een rondje bier omdat sommige leraren naar een bar gaan omdat ze morgen vrij zijn. Ze moeten de fooi die ze hebben gekregen toch ergens aan kwijt 😉

Morgen is het Donderdag, wat betekent dat ik een dag vrij ben. Ondanks het feit dat ik vrij ben ga ik alsnog trainen in de ochtend. De hoofdinstructeurs zeggen dat we zo veel mogelijk moeten skiën en slapen kunnen we doen na het seizoen.

Na de training in de ochtend zoek ik al mijn materiaal bij elkaar en is het tijd voor wat plezier! Een aantal skiërs proberen te leren snowboarden op de kinderhelling met een snowboardleraar van de Snowmindsgroep als vrijwilliger. Ik weet niet waarom, maar het is best wel grappig om te zien dat je mede-instructeurs er zo bij zitten.

Als het in de nacht heeft gesneeuwd gaan we meestal naar de diepere sneeuw buiten de piste en tussen de bomen. Tenminste, als we niet op de piste aan het skiën zijn om onze  techniek te verbeteren dan. De Snowmindsopleiding heeft ons veel zelfvertrouwen gegeven en ik geloof niet dat er een piste is waar we niet van af skiën. Het is ook niet de vraag of we het kunnen, maar hoe goed we er van af kunnen.

 

 

Als je er over nadenkt om een seizoen als skileraar in Canada de juiste keuze is voor jou, wil ik je echt mijn warmste aanbeveling geven! Het maakt niet uit of je met kinderen of volwassenen wil werken, er is altijd een perfect plan voor jou! Je krijgt de kans om het allemaal te proberen en de skischool zorgt er voor dat je alleen maar hoeft te zorgen voor de gasten en niets anders.

// Jonathan

Er zijn beperkte plaatsen en werkvisa, dus we raden  je aan jezelf ruim van te voren aan te melden!

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN
× Hoe kan ik je helpen?