De start van een off-piste carrière!

Snowminds mei 5, 2020

Offpiste Ervaring

Ben jij op zoek naar de ultieme ervaring op het gebied van skiën en snowboarden, dan moet je zeker een off-piste proberen.

Wat is off-piste eigenlijk? Off-piste kent meerdere synoniemen en vertakkingen. Denk hierbij aan freeride, backcountry, powder, POW, ski touring, split-boarding en nog vele andere. Je kunt het ook samenvatten, namelijk: Een van de gaafste ervaringen binnen het skiën en snowboarden! In vergelijking met het skiën en snowboarden op de vers geprepareerde pistes is dit toch wel een hele andere dimensie. De vrijheid, de natuur, weinig of geen andere mensen en de uitdaging om je een weg te banen door de verse poedersneeuw waar nog geen ander is geweest. Het is een gevoel wat soms moeilijk te beschrijven is en wat echt een momentje is tussen jou, en de berg.

Zorg voor 100% veiligheid en de juiste techniek tijdens off-piste

Er zijn 3 belangrijke aspecten tijdens het off-piste, dit zijn veiligheid, veiligheid en veiligheid. Voor jezelf en iedereen die mee is staat de veiligheid voorop en is voor fijn off-piste essentieel. Ongeacht je niveau is het belangrijk dat je bij de eerste keer off-piste zorgt dat je onder begeleiding van een ervaring off-piste gids je eerste stappen maakt. De gids kan je alles over de juiste veiligheid bijleren zodat je veranwoordt kan genieten van de off-piste mogelijkheden.

Veiligheid, hoe zorg je hiervoor?!

  • Zorg er voor dat je de juiste training krijgt in off-piste. Geloof me, goede training is het geld dubbel en dwars waard. Je krijgt professionele training in veiligheid, de juiste technieken maar ook in hoe om te gaan met de omgeving. Heb je misschien al eerdere ervaring met off-piste dan is het geen een overbodige luxe om je kennis goed op peil te houden. Een andere fijne bijkomstigheid is ook dat je alle geheime routes leert kennen per gebied, zo heb je toch een stapje voor op de rest in het gebied.
  • Zorg voor de juiste lawine uitrusting. Het vergroot je kansen enorm op het moment dat je in een lawine terechtkomt. Niet alleen de uitrusting zelf is belangrijk maar ook de omgang hiervan. Oefen regelmatig met vrienden/familie zodat je precies weet hoe je het materiaal moet gebruiken in geval dit nodig mocht zijn.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de condities op de berg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niveau van dreiging wat betreft lawine’s. Bijna elk gebied maakt dit wel kenbaar maar ga nooit ergens blindelings vanuit. Zorg dat je lokaal informatie inwint, dit doe je bijvoorbeeld bij de lokale skischool of bij het liftbedrijf. Zij kunnen je vaak het beste advies geven over de huidige condities. Daarnaast is er ook altijd nog veel informatie te vinden op het web.
  • Zorg er voor dat je altijd met andere op pad gaat. Het is onzettend onverantwoord om alleen op pad te gaan omdat, mocht het fout gaan, er niemand is die je kan helpen. Zorg er aan de andere kant voor dat je niet met teveel op pad gaat, aangezien dit ook gevaren met zich mee brengt.
  • Zorg er voor dat je altijd een plan om handen hebt mocht het fout gaan. Weet hoe je terug komt en waar je heen moet gaan in geval het fout gaat. Plan dit ook samen in met iedereen die mee gaat en zorg dat je elkaar kan bereiken.

Off-piste naar ieders niveau

Off-piste skiën en snowboarden is voor iedere niveau, het enige is dat je op zoek moet gaan naar gepaste uitdagingen. Zoals al eerder gezegd is het bij elke start belangrijk om hulp, trainingen en advies in te winnen van professionals. Het grootste advies is dan ook om eerst samen met een professional op pad te gaan zodat je niveau beter kan worden bepaald en dat je ook leert wat bij je past. Heb je na een eerste ontmoeting de smaak te pakken gekregen, dan zijn er verschilende mogelijkheden om dit verder te ontwikkelen. Enerzijds kan je lekker gaan beginnen met oefenen. Denk daarbij aan naast de piste je techniek oefenen of de veilig verklaarde stukken uit te proberen. Wil je nou alleen echt de juiste basis leggen, dan kan een passende opleiding je hier bij helpen. In Canada kan je bijvoorbeeld mee doen aan zo’n training. Tijdens de Freeride Course ga je op pad samen met de traingers Bodie Shandro en Ron Betts. Beide zijn getrainde berg gidsen met waanzinnige ervaring en kennis van zaken. Zij zullen tevens de trainingen verzorgen die je naar het CAA’s officieel erkende Avalanche Operation Level 1 zullen helpen. Dit certifcaat is een goede eerste stap in de richting om een grotere carriere te kunnen maken binnen de wereld van het Freeriden. Je kan namelijk toe werken naar de positie om straks zelf berg gids te worden en daarbij dus ook zelf andere mee tekunnen nemen om off-piste te gaan. Om je gasten of andere mee te nemen is dit namelijk een vereiste. Wil je toch meer back-to-basic blijven, dan is er ook een mogelijk om een 2-daagse kennismaking te volgen in Canada of Japan.

Binnen Off-piste, wat is het verschil tussen ‘sidecountry’ en ‘backcountry’

Sidecountry is de term voor off-piste skiën binnen het lift gebied. Je zal het ongetwijfeld wel eens zijn tegen gekomen, de stukken die naast de piste liggen waar een aantal bochten gedraaid zijn en waarna je de sporen weer de piste op ziet gaan. Dit is het perfecte voorbeeld van sidecountry skiën en je kan het daarbij nog iets verder uitbreiden naar bijvoorbeeld de stukken naast de piste door de bomen heen of de open stukken waar je net een klein stukje verder voor moet lopen.

Er zijn skigebieden waarbij er gemarkeerde stukken skipiste zijn die feitelijk op een piste liggen maar die niet worden geprepareerd. Bij deze stukken kan je zo veilig mogelijk als kan off-piste gaan omdat deze stukken gezekerd zijn. Voor dit soort stukken zijn vaak ook bepaalde paden gemaakt zodat je makkelijker richting de sidecountry toe kan gaan, bijvoorbeeld door de ski’s op de schouders te nemen en een stukje aan de wandel te gaan. Mocht je daadwerkelijk echt een stukje verder willen lopen, dan is het vooral aan te raden om te kijken naar het materiaal dat hier speciaal voor gemaakt is. Hierbij kan je kijken naar tour ski’s(ook wel randonee’s genoemd) of een split-board. Deze hebben speciale vellen voor onder de ski’s waardoor het ook mogelijk is om berg opwaarts te lopen mèt de ski’s onder. Op die manier is het gemakkelijker om verder het gebied in te trekken om bij de onontdekte stukken poedersneeuw te komen.

 

Backcountry skiën is off-piste skiën waarbij je op stukken naar beneden gaat waar geen lift verbinding mogelijk is. Hier kom je echt in delen van het gebied terecht waar geen andere nog zijn geweest. Heb je wel een een echte ski-film gezien? Zo ja, dit zijn de echt backcountry gebieden waar de mooiste beelden worden geschoten en mocht je dit nog niet hebben gezien, dan is het zeker een aanrader! Het is dus lastiger om bij de juist stukken te komen en vandaar dat er in deze gevallen vaak gebruik wordt gemaakt van helikopters, catski’s, sneeuwscooters en voor veel te voet.

 

 

Helikopter skiën of ,kortweg, heliskiing is de wildste ervaring. Je wordt naar de top van de berg gevlogen waarna je helemaal van boven naar beneden kan gaan. Maak je vooral geen zorgen dat je in sporen van een ander terecht komt want de kans is erg klein dat iemand je voor is geweest. Zelf hebben we ook een mogelijk hiervoor in Revelstoke, Canada. Hier wordt je met een aantal trainingsdagen klaargemaakt voor een een hele dag helikopter skiën totdat je benen onder je vandaan vallen van vermoeidheid!

 

 

Catskiing, of in de lokale volksmond ook wel, ’poor man’s helikopter’ genoemd. Is een pistebully met daarop een cabine zodat het passagiers mee kan nemen. Deze pistebully kunnen bijna elk terrein aan en kunnen je daarom naar de mooiste plekken op de berg brengen.

 

 

Sneeuwscooter, dit is eigenlijk al een ervaring op zich! Je kan in sommige gebieden een sneeuwscooter huren om er lekker een dagje op uit te gaan in de poedersneeuw en om gewoon lol te hebben. Òf, je gebruikt deze om je favoriete plekken te ontdekken. Lees voor gebruik alleen wel even de handleiding.

 

 

Ondanks dat je touring gewoon zelf moet doen, is dit wel de gaafste ervaring tussen skiën en de natuur. Je hebt hier speciale ski’s voor nodig zoals eerder genoemd en je loopt letterlijk naar het topje van de berg. Je hebt hier heel veel verschillende soorten en maten die je kunnen helpen om alles zo comfortabel mogelijk te maken.

 

Voor off-piste heb je speciaal materiaal nodig zoals speciale ski’s en snowboards, lawine uitrusting en kleding

Goed voorbereid op pad gaan is extreem belangrijk bij off-piste skiën en dan hebben we het in het speciaal over het juiste materiaal.

Ski’s en snowboard

  • Ga voor echte off-piste ski’s en/of backcountry touring materiaal, dit is speciaal ontworpen om off-piste te kunnen skiën
  • Bij het snowboarden zijn er 2 mogelijkheden, een split board  of sneeuwschoenen met je board op je rug
  • We raden zelf aan om je eigen materiaal aan te schaffen maar vaak is huren ook een goede mogelijkheid

Lawine uitrusting

Bij het off-piste skien heeft je een aantal spullen nodig die je ongeacht altijd bij je moet hebben, ga nooit op pad zonder!

  • We raden je een goede rugzak aan met voldoende ruimte voor al het metariaal dat je mee moet nemen. (Denk aan; lawine uitrusting, extra lenzen voor je skibril, handschoenen, water, eten, snacks, etc.) Zorg dat je rugzak ook goede sluitingen heeft aan de voorkant zodat die goed op zijn plek blijft zitten tijdens het skiën.
  • Ga nooit op pad zonder een pieper, een sonde en een schep! Dit zijn essentiele materialen en je doet er goed aan deze zelf aan te schaffen zodat je goed kan trainen. Zo kan je altijd vertrouwen op je eigen spullen. Ondanks deze raad is het vaak ook mogelijk om dit te huren bij de lokale verhuur.

Kleding

  • Wij raden je aan om te kijken naar shell-kleding met daaronder goed passende mid-layers. Je hebt verschillende typen onderkleding en waar wij zelf erg tevreden mee zijn is kleding gemaakt van merino wol. Dit materiaal ademt namelijk goed waardoor het zweet niet blijft hangen in het materiaal zelf. Het lijkt daarom licht maar het kan je nog steeds warm houden tot temperaturen tot -25 graden celsius.
  • Een goede skibril met verschillende type lenzen voor verschillende typen weer. Zo heb je altijd het juiste zicht!
  • Twee paar handschoenen zodat je altijd een paar droge in je tas hebt zitten.
  • Een Buff of een balaclava, ten minste een die het gehele gezicht en hoofd kan bedekken omdat de kans groot is dat het sneeuw overal komt te zitten.

 

Off-piste uitdagingen met Snowminds

Bij Snowminds hebben we een aantal verschillende mogelijkheden om kennis te maken of om verder te groeien in het begrip off-piste!

Off-piste opleidingen in Japan

Off-piste opleidingen in Canada

Off-piste opleidingen in Oostenrijk

Wil je meer weten over off-piste skiën en snowboarden of wil je meer weten over dit onderwerp in combinatie met het doen van een seizoen, laat het ons dan weten! We vertellen je graag meer over onze opledingen!

Beperkte visa voor Canada 25/26 🇨🇦

Meld je nu aan om je plek te verzekeren!

Zie reizen

Adviesgesprek

Bel ons

WhatsApp

Sluiten

Chat