Mijn seizoen in Nieuw-Zeeland

Avatar foto
Martin Astafanos maart 3, 2023

De keuze voor een seizoen in Nieuw Zeeland.

Afgelopen winter heb ik mijn eerste seizoen in Canada gedaan, maar in maart wist ik dat ik nog lang niet klaar zou zijn met skiën. Dus wat doe je als je niet kunt wachten tot het volgende seizoen in november begint? Dan ga je voor een seizoen op het zuidelijk halfrond! Er zijn een paar verschillende opties voor seizoenen op het zuidelijk halfrond, sommige beter dan andere! Tot de meest voorkomende behoren: Argentinië, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. Ik spreek geen woord Spaans, dus de Zuid-Amerikaanse landen waren snel uitgesloten. De keuze was tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Mijn keuze viel vrij snel op Nieuw Zeeland. Ik ga niet beoordelen in welk land je het beste kan skiën, maar kan wel opmerken dat er veel Australische leraren in Nieuw-Zeeland zijn en niet veel Nieuw-Zeelandse leraren in Australië 🙂

 

Nieuw-Zeeland is iets speciaals

Er zijn ongeveer 10 skigebieden in Nieuw-Zeeland die groot genoeg zijn om internationale skileraren aan te nemen – en ik heb bij ze allemaal gesolliciteerd. Van een paar kreeg ik antwoord en uiteindelijk kreeg ik een baan in Mt Hutt. Het skigebied ligt op ongeveer een uur rijden van Christchurch, de grootste stad op het Zuidereiland. Mt Hutt is een van de grotere skigebieden in Nieuw-Zeeland en maakt deel uit van dezelfde groep als Coronet Peak en The Remarkables (dus je skiet er gratis!). Er zijn ongeveer 100 leraren in de skischool en er is een goede mix van nationaliteiten. Er is dit seizoen veel werk geweest en de inwoners van Christchurch zijn bijzonder goed in het boeken van privélessen!

 

Het is geen grap dat mensen het Mt (s)Hutt noemen. Gemiddeld hadden we één dag per week dat de berg gesloten was vanwege het weer. Het is vooral de wind die het skiën tegenhoudt, maar grote sneeuwval kan ook de gravelweg naar boven afsluiten. Over het algemeen is het weer in Nieuw-Zeeland extremer dan in Europa en zelfs in Canada. In Nieuw-Zeeland heb ik de sterkste wind en de dichtste mist van mijn leven meegemaakt. Het mooie van het weer in Nieuw-Zeeland is dat het 0% of 100% is. Het zijn of geweldige bluebird dagen of je kunt de stoel voor je in de lift niet zien, er zit niets tussenin! Gelukkig zijn er veel meer goede dan slechte dagen, en ik heb een aanwezige goggle-tan om het te bewijzen! Ik heb geleerd te houden van onze “close days” waar we altijd wel iets spannends vonden om onze dagen mee bezig te houden. Vaak ging het om prachtige wandelingen in de omgeving van de berg.

De natuur is een andere geweldige reden om naar Nieuw-Zeeland te gaan. Ik kon besneeuwde bergtoppen, watervallen in de jungle en kustlijnen vol kliffen ervaren, allemaal binnen een uur rijden van mijn huis. Het is niet moeilijk om de tijd te doden als je niet aan het skiën bent. Ik heb wel eens een dag geskied in de ochtend en gewandeld in t-shirt en korte broek naar watervallen in de jungle in de middag.

 

Je hebt Nieuw-Zeeland niet ervaren zonder een bezoek aan Clubbies

Naast de grotere commerciële resorts staat Nieuw-Zeeland ook bekend om zijn “club fields”. Een club field, of clubbie, is een klein resort dat voornamelijk wordt gerund door echt toegewijde vrijwilligers en plaatselijke bewoners. Ze hebben zelden geprepareerd terrein en ze hebben altijd heel eenvoudige sleepliften om je de berg op te krijgen. Je vindt er geen chique restaurants of bars, maar vaak gewoon een eenvoudig hutje met een prachtig uitzicht. Mijn eerste clubbie-ervaring was na een flinke sneeuwval, zo’n 40 cm, en we waren met maximaal 30 mensen op de berg. We liepen de hele dag freshies! Als je het mij vraagt ben je niet op een seizoen in Nieuw-Zeeland geweest als je niet de tijd neemt om een paar clubbies te bezoeken!

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat je in Canada en Europa waarschijnlijk betere sneeuw vindt dan in Nieuw-Zeeland. Maar je kunt in Canada en Europa geen poeder skiën in juli! En dat is juist de essentie van waarom je een seizoen in Nieuw-Zeeland doet. Het is fantastisch om van juni tot oktober te kunnen skiën als je er echt geen genoeg van kunt krijgen.

Dus waarom een seizoen in Nieuw-Zeeland? Geweldig skiën van juni tot oktober, unieke clubbies, en een absoluut prachtig landschap!

Nieuw-Zeeland is een avontuur als geen ander!

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN
× Hoe kan ik je helpen?