Skiing on an active volcano – Ski instructors in Japan

Snowminds januari 22, 2024

Daniel en Lucas hebben een seizoen als skileraar in Japan gehad met Snowminds, meer specifiek op de bestemming Kiroro. Kiroro ligt op ongeveer een uur afstand van de actieve vulkaan Mount Yōtei. Verdedigende weersomstandigheden maken het een uitdaging om de top te bereiken en te genieten van het skiën in de krater van de vulkaan. Maar gelukkig slaagden Daniel en Lucas erin (na meerdere pogingen) om een skireis te maken op een actieve vulkaan in Japan tijdens hun seizoen!

“Mount Yōtei, je hebt de strijd gewonnen, maar niet de oorlog!”

“Lucas en ik zijn opnieuw klaar om te proberen de top van de actieve vulkaan Mount Yōtei te bereiken. De laatste keer dat we het probeerden, ging het niet zo goed. Ondanks een dappere strijd van Lucas, Ditlev en mijzelf, voorkwamen harde winden en slecht zicht dat we de top bereikten. De vulkaan is 1878 meter hoog en actief (hoewel “slapend”), en met de vulkanische stenen en puur ijs bovenop is het een zeer moeilijke beklimming. Daarom moet je geluk hebben en de juiste omstandigheden hebben als je een van de weinigen wilt zijn die de top bereikt. En uitgerekend wij, Lucas en ik, hadden geluk en de juiste omstandigheden voor een skireis op een actieve vulkaan in Japan – geen wind, zonnig en zonder wolken.”

 

Lunchplek

De hele dag verliep soepel, vanaf het moment dat onze wekker afging tot het moment dat we de krater van de vulkaan in skieden. Lucas dacht dat hij de wekker had gezet om 4:30 ‘s ochtends (am), maar in plaats daarvan had hij per ongeluk 4:30 ‘s middags (pm) ingesteld, wat betekende dat we de top niet zouden bereiken als we de wekker zouden missen. Maar magisch genoeg werd ik ‘s nachts/morgens wakker en besloot ik de klok te controleren, en wat was het? 4:28 ‘s ochtends. Dus al vanaf de ochtend begonnen we goed. We hadden de auto de avond ervoor ingepakt, dus we stonden op, ontbeten en reden rond 5:00 uur weg. Om 6:30 uur stonden we klaar aan de voet van Mount Yōtei, en oh mijn god, wat was ze prachtig met de oostkant van de vulkaan nog scherp verlicht door de ochtendzon.

Langzaam begint onze wandeling, al snel zijn we ongeveer halverwege en beginnen we na te denken over een lunchpauze. Het is nu ongeveer 9:00 uur, dus we hebben de hele ochtend een goed tempo gehad. Eigenlijk hadden we het sneller kunnen doen als we niet om de vier seconden waren gestopt om een video of foto te maken – alles moest worden gedocumenteerd! En daar was het, de perfecte plek om te lunchen. Een reusachtige boom ligt verscholen tegen de bergwand, waardoor een perfect platform ontstaat om te zitten, te genieten van het mooie weer en te lunchen. Hier zetten we de muziek uit en genoten gewoon van de meest perfecte lunch die ik ooit heb gehad – ook al bestond die uit Snickers en rijstballen ;-).

Het was zo’n geweldig gevoel om in het midden van een actieve vulkaan in Japan te zitten, waar je omhoog hebt gewandeld en nu kunt genieten van het uitzicht met je beste maatje. Spoedig gaat de tocht verder richting de top, en vanaf hier wordt het alleen maar zwaarder. Langzaam wordt er steeds meer ijs, wat betekent dat onze vellen onder onze ski’s niets meer hebben om zich aan vast te grijpen (vellen zijn in feite gewoon huiden die je onder de ski’s plaatst zodat je niet achteruit glijdt). Niet meer dan ongeveer 50 meter van waar we lunch hadden gehouden, moeten we de ski’s op onze rug vastmaken en de laatste helft alleen op skischoenen omhoog gaan. Vanaf hier begint het zwaarste deel van de tocht. De vulkaan wordt exponentieel steiler naarmate je dichter bij de top komt en het terrein wordt moeilijker, dus het laatste deel is gewoon een strijd om de top te bereiken, en uiteindelijk ren je alleen nog op een combinatie van wilskracht en af en toe een Snicker.”

De top van Mount Yōtei bereikt!

“Maar als je eindelijk, eindelijk de top bereikt, is er ook een gevoel zonder gelijke. Wanneer je de top hebt gerond en de hele krater kunt zien, zijn de emoties een grote mix van opluchting, vreugde, uitputting en een flinke dosis zelfvertrouwen. Lucas en ik skiën natuurlijk gewoon de krater af – ja, dat klopt, we waren aan het skiën in de krater van een actieve vulkaan in Japan, hoe was jouw donderdagochtend? 🙂 Toen we eindelijk weer bij de auto waren, begonnen de wolken over ons heen te rollen, en toen we bij de auto kwamen, kon je de top niet meer zien. We hadden dus de top niet bereikt als we nog maar een half uur langer waren blijven slapen. En zo wonnen Lucas en ik de strijd tegen Mount Yōtei – en het was het beste wat we ooit hebben gedaan. Zeker een hoogtepunt van onze tijd als skileraar in Japan!”

// Daniel Kringelbach en Lucas Jensen, skileraars in Japan

Wil je dit ook ervaren en skileraar in Japan worden? De plekken op onze skilerarenopleidingen en snowboardopleidingen in Japan met bijbehorende baangarantie zijn snel volgeboekt, dus je bent verzekerd van een hele winter in de magische Japanse natuur! Meld je hier aan of neem contact met ons op voor meer informatie!

Gratis online informatiebijeenkomst

Luister naar onze experts die vertellen over het leven als skileraar

MELD JE AAN